Jeśli chcesz pisać wiadomości musisz się zalogować.
Wysłany: pon, 25 marzec 2019 o godz. 10:27
Temat postu: Odp: dachówka czy blachodachówka
A co pod dachówkę? Odpowiednie wykonanie więźby dachowej jest kwestią bardzo ważną. Słyszeliście o wiązarach dachowych w technologii płytek kolczastych? Na stronie http://wpwinvest.pl/oferta/wiazary-drewniane znajdziecie wszystkie informacje na ten temat. Takich dach jest przede wszystkim bardzo trwały.
Wysłany: nie, 28 kwiecień 2019 o godz. 14:37
Jeśli chodzi o wybór dachówki to faktycznie nie jest łatwo wybrać coś, bo jest bardzo dużo przeróżnych dachówek, od różnych producentów, których właściwości czasami trudno porównać. Ja jednak lubię nowoczesne rozwiązania i dlatego u siebie mam dachowkę kompozytową - http://www.tileco.pl/. Jest to dachówka, na którą producent daje 50 lat gwarancji. Poza tym jest bardoz wytrzymała na różne warunki atmosferyczne, nie ulega odbarwieniu (bo jest barwiona w masie), nie porastają ją mchy, ani porosty.
Wysłany: pon, 29 kwiecień 2019 o godz. 18:24
renowik napisał(a):
Blachodachówka jest lekka (tańsza więźba), szybka i tańsza, szczególnie jeśli Twój dach ma skomplikowaną budowę. ale kiedy pada deszcz... mozna oszalec- jak karabin maszynowy. wiem bo mam.
Ja mieszkałem kiedyś w niby to nowym budownictwie na poddaszu krytym blachodachówką. Masakra, nie rozumiem jak można sobie się nawet do tego przyzwyczaić z czasem :) My wytrzymaliśmy tam rok. Nawet jak były roztopy to było słychać kapanie wody. Dramat. Co do kosztów akcesoriów do dachu ceramicznego - są one odpowiednio droższe, niż przy blachodachówce. Dlatego przy dachu ceramicznym nie ma co kombinować, tylko robić prosty dach dwuspadowy. Wykończenie jednej krawędzi to lepsza opcja niż wykańczanie dwóćh krawędzi :P Dodatkowo przy dużych dachówkach (np. Koramic Alegra 9) akcesoria typu gąsiory też są większe = wychodzą taniej. Przy karpiówce zgadzam się, że koszty są tak z +50% kosztu blachodachówki. Przy dużej ceramice jest to może 20-30%.
Wysłany: czw, 9 maj 2019 o godz. 13:07
Zgadzam się jeżeli chodzi chodzi o wykonanie dachówek oraz ich zabezpieczenia to Braas jest jednym z czołowych producentów i przykłada do tego ogromną wagę. Dlatego mam nadzieję, że uda Ci się stworzyć idealny dach na lata ;)
Wysłany: czw, 27 czerwiec 2019 o godz. 19:06
Również jestem podobnego zdania i nadal zdecydowanie stawiałbym na dachówkę, jeżeli szukasz potrzebnych akcesoriów, dachówki oraz dekarzy którzy wykonają Ci to naprawdę porządnie to polecam zwrócić uwagę na propozycje od Braas, gdzie znajdziesz dosłownie wszystko. A do tego możesz liczyć na otrzymanie dodatkowej gwarancji systemowej na okres 15 lat :)
Wysłany: czw, 11 lipiec 2019 o godz. 14:30
No u mnie jest to zdecydowanie dachówka, a jeżeli szukasz potrzebnych akcesoriów, dachówki oraz dekarzy którzy wykonają Ci to naprawdę porządnie to polecam zwrócić uwagę na propozycje od Braas, gdzie znajdziesz dosłownie wszystko. A do tego możesz liczyć na otrzymanie dodatkowej gwarancji systemowej na okres 15 lat.
Wysłany: pon, 14 październik 2019 o godz. 23:52
Jeżeli chodzi o mnie to chce postawić na blachodachówkę, ponieważ jest również dobra jak dachówka. A cena na nią jest o wiele niższa. Na razie chce skupić się na konstrukcji dachu - szkielecie. Zastanawiam się czy takie rozwiązanie jak wiązary dachowe https://mgdachy.pl/wiazary-dachowe/ nie będą odpowiednie , co wy na to?